Deze maandag Leerdag zal niet lang duren, dat zweer ik ;-)! Wat we deze week ontdekten heeft niet veel woorden nodig, maar is toch zeker niet onbelangrijk. We kwamen een start-up tegen in Contech (bouwtechnologie) genaamd "UpCodes." Hoewel deze in San Francisco gevestigde start-up tot nu toe slechts een paar miljoen dollar heeft opgehaald, brengen ze een zeer relevant product op de markt.

Een pijn die veel bouwbedrijven voelen, is om op één lijn te blijven met de bouwvoorschriften. Wat deze start-up doet, is het bouwen van een uitgebreide database met codebibliotheken die verschillende gebouwtypen en regionale regels omvatten. Ondersteund door een krachtige zoekmachine stellen ze aannemers en bouwers in staat snelle controles uit te voeren tussen hun BIM-modellen en de codevereisten.

In België kunnen we ook de voordelen voor de bouwsector zien, aangezien de bouwvereisten en het lokale regelgevingskader steeds complexer worden (niet in de laatste plaats met het oog op het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen). Betekent dit dat een organisatie als Buildwise contact moet opnemen met deze start-up of – misschien – iets soortgelijks moet ontwikkelen om de afhankelijkheid van een buitenlands bedrijf te voorkomen? De discussie is uit!